6 Ekim 2017 Cuma

Alıç Meyvesinin Cilde Faydaları

Alıç Meyvesinin Cilde Faydaları

Bu yazımızda Alıç meyvesinden bahsedeceğiz. Alıç meyvesinin özellikleri, alternatif tıptaki önemi ve dünya üzerindeki kullanımı hakkında söz edeceğiz. Alıç meyvesinin faydaları, ciltte kullanımı ve sağlık için formüle edilmiş kullanımı hakkında yazacağız.

Alıç; genellikle, güneşli ormanlık alanlarda görülen ve dünya genelinde yamaçlarda bulunan gül bitki ailesinden dikenli bir çalı türüdür.  5 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen alıç çalısı, Mayıs ayında açan kırmızı, pembe ve beyaz renkli küçük kümeler halinde çiçekleri alıç meyvesini verir. Alıç çalısı adını bu meyvelerden alır.

Alıç çalısının yaprakları, çiçekleri ve meyveleri özellikle alternatif tıpta çok sayıda tıbbi amaçla uzun süredir kullanılmaktadır.
Alıç meyveleri, aromatik olmaları nedeniyle,  özellikle Asya kültürlerinde içecek ve şekerlemelerde de yaygın olarak kullanılırken, Avrupa , Kuzey Amerika ve ülkemizde de,  çiğ yemek veya reçel veya jöle tüketimi yaygındır. Hindistan, Çin ve diğer pek çok ülkede sindirim sistemine faydaları sayesinde alıç bitkisi geleneksel tıp sistemlerinde kardiyovasküler sağlık güçlendiricisi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu lezzetli meyve daha fazla ilgi görmeye devam ederken, göz ardı edilen bu meyve hakkında araştırmalar sürmektedir.
Alıç Meyvesinin Faydaları
100 gram alıç meyvesinde bulunan besin değeri;

Kalori: 95
Toplam yağ: 0.38 g % 1
Doymuş yağ: 0.052 g % 0
Çoklu doymamış yağ: 0.131 g
Tekli doymamış yağ: 0.029 g
Kolestrol: 0 mg % 0
Sodyum: 1 mg % 0
Potasyum: 187 mg
Toplam karbonhidrat: 25 g % 8
Lif: 0.5 g % 2
Şeker: 5.03 g
Protein: 0.44 g
Vitamin A: % 1
Vitamin C: % 12
Kalsiyum: % 2
Demir: % 2

*Alıç meyveleri; antioksidanlar açısından mükemmel bir kaynaktır. Hayatı tehdit eden hastalıkları serbest radikalleri nötralize ederek önlerler.
* Alıç meyveleri sindirim sistemi için mükemmel hareketlendiricidir.  Kabızlık, şişkinlik hallerinde bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlarlar. Ayrıca vücudunuz çalışırken daha fazla kalori yakımını hızlandırır.
* Alıç meyveleri, kalbinizi koruyan ve kardiyovasküler sağlığınızı önemli ölçüde geliştiren flavonoidlerle doludur. Anti-inflamatuar özellikler içeren antioksidanlar da içerirler. Özellikle, arter damarlarda kan pıhtılarının önlenmesinde etkilidir.
* Görme kabiliyetimize daha sağlıklı bir görüş sağlayan ve katarakt büyümesini önleyen A vitamini içerirler. A vitamini de hücrelerin büyümesini destekler.
*Alıç meyvesi suyu ve alıç çiçeği çayı çok etkili bir detoks suyudur.
* Çeşitli araştırmalara göre, alıç yaprağı, hem koroner arterlerindeki kan akışını arttırmak, hem de kan basıncını düşürmek ve kan dolaşımını arttırmak için insanlar ve hayvanlar için faydalıdır

Alıç Meyvesinin Cilde Faydaları

Antioksidan içeriği, özellikle yanıklar , yaralar veya akneler üzerinde cilde topik olarak uygulandığında yararlıdır. Organik bileşiklerin bazıları doğada anti-inflamatuardır ve iyileşme sürecindeki yaralar üzerinde kaşıntıyı azaltır. Egzama veya sedef hastalığı gibi diğer cilt problemlerinde faydalıdır.
Özellikle yüz hatlarımızda beliren ince çizgileri, kırışıklıkları, koyu lekeleri, donuklaşmayı ve diğer yaşlanma belirtilerini kontrol eden yaşlanmayı önleyici özellikler içerir.

Alıç Meyvesi Nasıl Kullanılır

Püre haline getirilip şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Bu püre bahsi geçen cilt problemlerinde de etkili bir tedavi edicidir.
Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır.
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilebilir.

 Bu yazımızda alıç meyvesinin sağlık açısından faydaları, kullanımı ve alternatif tıpta ki yerinden bahsettik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder