Alıç Meyvesinin Cilde Faydaları
Bu yazımızda Alıç meyvesinden bahsedeceğiz. Alıç meyvesinin özellikleri, alternatif tıptaki önemi ve dünya üzerindeki kullanımı hakkında söz edeceğiz. Alıç meyvesinin faydaları, ciltte kullanımı ve sağlık için formüle edilmiş kullanımı hakkında yazacağız.
Alıç; genellikle, güneşli ormanlık alanlarda görülen ve dünya
genelinde yamaçlarda bulunan gül bitki ailesinden dikenli bir çalı
türüdür. 5 metre yüksekliğe kadar
büyüyebilen alıç çalısı, Mayıs ayında açan kırmızı, pembe ve beyaz renkli küçük
kümeler halinde çiçekleri alıç meyvesini verir. Alıç çalısı adını bu
meyvelerden alır.
Alıç çalısının yaprakları, çiçekleri ve meyveleri özellikle
alternatif tıpta çok sayıda tıbbi amaçla uzun süredir kullanılmaktadır.
Alıç meyveleri, aromatik olmaları nedeniyle, özellikle Asya kültürlerinde içecek ve
şekerlemelerde de yaygın olarak kullanılırken, Avrupa , Kuzey Amerika ve
ülkemizde de, çiğ yemek veya reçel veya
jöle tüketimi yaygındır. Hindistan, Çin ve diğer pek çok ülkede sindirim
sistemine faydaları sayesinde alıç bitkisi geleneksel tıp sistemlerinde
kardiyovasküler sağlık güçlendiricisi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu
lezzetli meyve daha fazla ilgi görmeye devam ederken, göz ardı edilen bu meyve
hakkında araştırmalar sürmektedir.
Alıç Meyvesinin Faydaları
100 gram alıç meyvesinde bulunan besin değeri;
Kalori: 95
Toplam yağ: 0.38 g % 1
Doymuş yağ: 0.052 g % 0
Çoklu doymamış yağ: 0.131 g
Tekli doymamış yağ: 0.029 g
Kolestrol: 0 mg % 0
Sodyum: 1 mg % 0
Potasyum: 187 mg
Toplam karbonhidrat: 25 g % 8
Lif: 0.5 g % 2
Şeker: 5.03 g
Protein: 0.44 g
Vitamin A: % 1
Vitamin C: % 12
Kalsiyum: % 2
Demir: % 2
*Alıç meyveleri; antioksidanlar açısından mükemmel bir kaynaktır.
Hayatı tehdit eden hastalıkları serbest radikalleri nötralize ederek önlerler.
* Alıç meyveleri sindirim sistemi için mükemmel
hareketlendiricidir. Kabızlık, şişkinlik
hallerinde bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlarlar. Ayrıca vücudunuz
çalışırken daha fazla kalori yakımını hızlandırır.
* Alıç meyveleri, kalbinizi koruyan ve kardiyovasküler
sağlığınızı önemli ölçüde geliştiren flavonoidlerle doludur. Anti-inflamatuar
özellikler içeren antioksidanlar da içerirler. Özellikle, arter damarlarda kan
pıhtılarının önlenmesinde etkilidir.
* Görme kabiliyetimize daha sağlıklı bir görüş sağlayan ve
katarakt büyümesini önleyen A vitamini içerirler. A vitamini de hücrelerin
büyümesini destekler.
*Alıç meyvesi suyu ve alıç çiçeği çayı çok etkili bir detoks
suyudur.
* Çeşitli araştırmalara göre, alıç yaprağı, hem koroner
arterlerindeki kan akışını arttırmak, hem de kan basıncını düşürmek ve kan
dolaşımını arttırmak için insanlar ve hayvanlar için faydalıdır
Alıç Meyvesinin Cilde Faydaları
Antioksidan içeriği, özellikle yanıklar , yaralar veya
akneler üzerinde cilde topik olarak uygulandığında yararlıdır. Organik
bileşiklerin bazıları doğada anti-inflamatuardır ve iyileşme sürecindeki
yaralar üzerinde kaşıntıyı azaltır. Egzama veya sedef hastalığı gibi diğer cilt
problemlerinde faydalıdır.
Özellikle yüz hatlarımızda beliren ince çizgileri,
kırışıklıkları, koyu lekeleri, donuklaşmayı ve diğer yaşlanma belirtilerini
kontrol eden yaşlanmayı önleyici özellikler içerir.
Alıç Meyvesi Nasıl Kullanılır
Püre haline getirilip şişliklerin üzerine konursa faydası
görülür. Bu püre bahsi geçen cilt problemlerinde de etkili bir tedavi edicidir.
Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi
riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır.
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve
karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra
süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı)
etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün
aralarında sıcak içilebilir.
Bu yazımızda alıç
meyvesinin sağlık açısından faydaları, kullanımı ve alternatif tıpta ki
yerinden bahsettik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder