23 Mart 2015 Pazartesi

Alıç Meyvesi ve Faydaları

Alıç Meyvesi




Karasal iklim koşullarında rahatlıkla yetişebilen alıç, Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyvaları olan çalıya benzer bir ağaçtır. 

20 kadar alıç türü ülkemizde batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır. Eylül ekim aylarında çiçeklenme döneminde toplanması ve tüketilmesi Makbuldür.

Alıç Meyvesindeki Etkin Maddeler


Alıç meyvesi içinde ; Triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines), flavonlar (flavonoids), procyanidin, catechin (kateşin), glikozitler, sterol, phenolcarbon asitleri (Crataegus asitleri), C vitamini,  Kalsiyum, Potasyum, Sodyum ve tanen gibi etken maddeler içermektedir.
 

Alıçın Meyvesinin Faydaları


Özellikle kalp  destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Kalpte oksijen ve kan akışının  artmasına yardımcı olur ve kan damarlarının çeperlerini güçlendirir.
    

Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı ve damar sertliğinde faydalıdır.
    

Çok güçlü antioksidandır. Kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttır. Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyicidir. Yüksek tansiyonu düşürücüdür. Sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcıdır. İdrar söktürür, böbrek kumlarını döker ayrıca kabızlık giderici ve ishal kesicidir.
   

Mide kuvvetlendirir, safranın çoğalmasını önler. Zayıflama küründe kullanılır. Boğaz iltihabı, göğüs nezlesine iyi gelir. Kaşıntıyı alır. Uykusuzluk ta önerilir.
 

Alıç Meyvesi Nasıl Tüketilmelidir


Alıç meyvesinin herhangi bir zararı olmamakla beraber sadece tüketiminde aşırığa kaçılmaması mide ve hazım problemlerinin yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. 


Alıç meyvesi bağışıklık sistemine dönük önemli desteği ile her mevsim tüketilmesi gereken bir meyve iken , ezilerek bala katılmasıyla elde edilen marmelatının ve reçel olarak kullnımıda gayet sağlıklı bir tüketim yöntemi olduğuda unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder