6 Ekim 2017 Cuma

Kalp Hastalığına Karşı Alıç Çiçeği

Kalp Hastalığına Karşı Alıç Çiçeği

Bu yazımızda Alıç çiçeği hakkında yazacağız. Alıç çiçeğinin kalp hastalıklarında tedavisi ve dünya üzerinde ki kullanımından söz edeceğiz. Alıç çiçeğinin yetişme koşulları ve nerelerde nasıl kullanılacağına dair bilgiler vereceğiz. 

Alıç çiçeği, küçük ve oval bir meyve olan, çoğunlukla koyu kırmızı renkte ve çok sayıda görünür. Karasal iklim koşullarında rahatlıkla yetişebilen alıç, Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaçtır. Çiçekleri Mayıs ile Eylül ayları arasında oluşur. Genellikle koyu kırmızı renktedir. Meyveleri ise çilek gibidir.

Latince adı Crataegus monogya olan alıç bitkisi, birçok kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılacak bitkilerin başında gelir. Özellikle Avrupa ülkelerinde, küçük bir elma gibi görünen ve genellikle şekerlendirilerek  jöle veya şarabı tatlandırmak için kullanılan parlak kırmızı yenilebilir meyvedir. Ayrıca ev yapımı şifalı çay yapmak için yapraklarını ve meyvelerini kurutabilirsiniz - 2 çay kaşığı ezilmiş yaprak veya meyve 1 su bardağı kaynar suya ekleyip günde iki kez içebilirsiniz.

Kalp Hastalığı Tedavisinde Alıç

Kalp hastalığını tedavi etmek için Asya, Avrupa ve Yerli Amerikan kültürlerinde binlerce yıldır alıç çiçeği kullanılmıştır. Özellikle kalp yetmezliğinin tedavisinde Avrupa'da bitkisel tedavi uzmanları 17. Yüzyıldan bu yana alıçla alakalı tavsiye verdiği bilinmektedir. Alıç, Kalp spazmı, damar sertliği ve hipertansiyon da dahil olmak üzere diğer kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
Alıç çiçeği; koroner kan damarlarını genişletip kalp kasının güçlendirilmesi yoluyla kalbin kan ve oksijen ihtiyacını vücudun her yerine pompalayabilme yeteneğini arttıran birkaç proanthocyanidins ve flavonoid içerir. Alıçtaki fitokimyasallar, oksidasyonun neden olduğu hasardan kan damarlarını ve diğer dokuları koruyan antioksidanlar gibi davranırlar. Ayrıca alıç, yüksek tansiyona neden olan bir enzim olan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) üretimini bloke ederek kalbi sağlıklı tutar.
Günümüzde çok sayıda bilimsel araştırma, alıç çiçeğinin konjestif kalp yetmezliği için etkili bir tedavi olduğunu kesin olarak kanıtlamıştır. Bu ot birçok kardiyovasküler koşulları tedavi etmek için Avrupa'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Almanya'daki, otların güvenilirliğini ve etkinliğini değerlendiren bir uzman paneli olan Komisyon E, konveksif kalp yetmezliği ve düzensiz kalp atışlarının tedavisinde alıç çiçeği tavsiyesinde bulunuyor.

Alıç Çiçeği Nasıl Kullanılmalı?

Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanıldığı da hatırdan çıkarılmamalı.
Çiçekleri ise, tamamen açılmadan toplanılmalı, ağacın kabukları ve meyveleri sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveleri ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır. Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek kullanmakta faydalarında yararlanmak için etkili bir yöntemdir.
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içirilebilir.

Bu yazımızda Alıç çiçeği hakkında ve kalp hastalığında kullanımı üzerine yazdık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder