Kalp Hastalığına Karşı Alıç Çiçeği
Bu yazımızda Alıç çiçeği hakkında yazacağız. Alıç çiçeğinin
kalp hastalıklarında tedavisi ve dünya üzerinde ki kullanımından söz edeceğiz.
Alıç çiçeğinin yetişme koşulları ve nerelerde nasıl kullanılacağına dair
bilgiler vereceğiz.
Alıç çiçeği, küçük ve oval bir meyve olan, çoğunlukla koyu kırmızı renkte ve çok sayıda görünür. Karasal iklim koşullarında rahatlıkla yetişebilen alıç, Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaçtır. Çiçekleri Mayıs ile Eylül ayları arasında oluşur. Genellikle koyu kırmızı renktedir. Meyveleri ise çilek gibidir.
Latince adı Crataegus monogya olan alıç bitkisi, birçok kalp
ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılacak bitkilerin başında gelir.
Özellikle Avrupa ülkelerinde, küçük bir elma gibi görünen ve genellikle
şekerlendirilerek jöle veya şarabı
tatlandırmak için kullanılan parlak kırmızı yenilebilir meyvedir. Ayrıca ev
yapımı şifalı çay yapmak için yapraklarını ve meyvelerini kurutabilirsiniz - 2
çay kaşığı ezilmiş yaprak veya meyve 1 su bardağı kaynar suya ekleyip günde iki
kez içebilirsiniz.
Kalp Hastalığı Tedavisinde Alıç
Kalp hastalığını tedavi etmek için Asya, Avrupa ve Yerli
Amerikan kültürlerinde binlerce yıldır alıç çiçeği kullanılmıştır. Özellikle
kalp yetmezliğinin tedavisinde Avrupa'da bitkisel tedavi uzmanları 17.
Yüzyıldan bu yana alıçla alakalı tavsiye verdiği bilinmektedir. Alıç, Kalp
spazmı, damar sertliği ve hipertansiyon da dahil olmak üzere diğer kalp
rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
Alıç çiçeği; koroner kan damarlarını genişletip kalp kasının
güçlendirilmesi yoluyla kalbin kan ve oksijen ihtiyacını vücudun her yerine
pompalayabilme yeteneğini arttıran birkaç proanthocyanidins ve flavonoid
içerir. Alıçtaki fitokimyasallar, oksidasyonun neden olduğu hasardan kan
damarlarını ve diğer dokuları koruyan antioksidanlar gibi davranırlar. Ayrıca
alıç, yüksek tansiyona neden olan bir enzim olan anjiyotensin dönüştürücü enzim
(ACE) üretimini bloke ederek kalbi sağlıklı tutar.
Günümüzde çok sayıda bilimsel araştırma, alıç çiçeğinin
konjestif kalp yetmezliği için etkili bir tedavi olduğunu kesin olarak
kanıtlamıştır. Bu ot birçok kardiyovasküler koşulları tedavi etmek için
Avrupa'da yaygın olarak kullanılmaktadır. Almanya'daki, otların güvenilirliğini
ve etkinliğini değerlendiren bir uzman paneli olan Komisyon E, konveksif kalp
yetmezliği ve düzensiz kalp atışlarının tedavisinde alıç çiçeği tavsiyesinde
bulunuyor.
Alıç Çiçeği Nasıl Kullanılmalı?
Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi
kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş
yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla
kullanıldığı da hatırdan çıkarılmamalı.
Çiçekleri ise, tamamen açılmadan toplanılmalı, ağacın
kabukları ve meyveleri sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş
çiçekler, meyveleri ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.
Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek kullanmakta faydalarında
yararlanmak için etkili bir yöntemdir.
Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak çiçek ve meyve karışımı,
kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür,
balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da
artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında
sıcak içirilebilir.
Bu yazımızda Alıç çiçeği hakkında ve kalp hastalığında
kullanımı üzerine yazdık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder